Запознанства чрез бързи срещи (speed dating)

Бързите срещи (speed dating) представляват организирана форма на запознанства, при която един участник се среща с 5 до 10 представители на противоположния пол за кратък период от време. Запознанството протича в рамките на 5 до 9 минути, през които и двамата са свободни да говорят на каквато тема пожелаят, но без да си разменят контактите. След като времето изтече, мъжът и жената отбелязват в бланка дали биха желали последващ контакт с човека на масата срещу тях и се преместват на следващата маса за нова бърза среща.

Обикновено ден след събитието организаторите изпращат до участниците контактите на хората, с които имат съвпадение за последваща комуникация.

Има много разновидности на бързите срещи като например различни възрастови групи, различен брой участници, както и различен формат на запознанствата – стандартни, с танци, с песни, с маски.

От известно време в България се провеждат запознанства чрез бързи срещи с игри. Това е формат на бързите срещи (speed dating), при който всички участници се настаняват около една маса и всеки има едновременно контакт с останалите. В началото на събитията хората се представят в рамките на няколко минути, след което се потапят в различни игри. Ледът между участниците бързо е разчупен и притесненията се изпаряват, тъй като игрите са приятни и неангажиращи, но стимулиращи фантазията. Водещите на събитието (част от организаторите) направляват игрите, следят всички хора да взимат участие по равно и да се чувстват комфортно. Чрез описания формат на бързи запознанства с игри участниците се отпускат и имат достатъчно време да изразят себе си, както и да опознаят околните. Този ефект се получава, тъй като още от древни времена играта е била начин хората да се сближават и сплотяват. Тя е средство, чрез което човек изразява емоциите си и показва истинската си същност чрез невербална и вербална комуникация.

Бързите срещи с игри у нас стартират с играта „Диксит“ (Dixit). Това е френска игра на асоциации, която е насочена към въображението и фантазията на участниците. Правилата са лесни - всеки от играчите държи 6 карти „Диксит“ в ръката си. На всеки „кръг“ един от участниците е „разказвач“ и трябва да избере една от картите си, да я постави с лицето надолу върху масата, като същевременно я опише на останалите. Описанието може да стане чрез дума, изречение или дори цял стих или песен – ограничения няма. След това останалите играчи избират от своите карти най-подходящата спрямо описанието на разказвача, като също я поставят с лицето надолу върху масата. Картите се разбъркват и се обръщат, така че да се виждат от всички. След това предстои гласуване (разпознаване). Целта на разказвача е картата му да бъде разпозната от поне един човек – т.е. описанието не трябва да е прекалено неясно или абстрактно, но същевременно да не я разпознаят всички - т.е. да не преразказва буквално какво има нарисувано на нея. Ако ви се струва сложно, не се притеснявайте, след първите 5 минути игра всичко става ясно.

Сайтът, който пръв организира такива събития и вече има солиден опит с провеждането на запознанства чрез бързи срещи (speed dating) с игри е http://www.zapoznaj.me

Организаторите споделят, че участниците остават изключително доволни от формата на запознанства с игри. От една страна, защото хората бързо се отпускат и се представят в най-добрата си светлина, а от друга, защото в рамките на играта лесно добиват впечатление за останалите, което улеснява избора им с кого биха искали нова среща.

Ако искате да участвате в запознанства с игри, може да си изберете събитие спрямо вашата възрастова група и да се регистрирате с няколко клика тук: http://www.zapoznaj.me/dating-events/speed-dating


Сайта използва бисквитки. Виж подробности